Vi lever i en tid, hvor der ikke er nogen øvre grænse i forhold til, hvad vi kan sammenligne os med. De daglige ture omkring Facebook, Instagram, LinkedIn mv, overdynger os med folks ambitioner, forfremmelser, flashy ferier, gode looks, perfekte kroppe og nye ansigtsløft.

Det er let at få en fornemmelse af at være middelmådig, ja hvis ikke mindre end det.

Mange studier påpeger også, at der virker til at være et forhold mellem brug af sociale medier og udviklingen af dårligt selvværd. Det uopnåelige ligger og lurer lige bag skærmen, og det kan være med til at give os en følelse af utilstrækkelighed og uformåenhed. Vores sans for, hvad der reelt er muligt og godt, bliver let opløst i de digitale verdener.

 

Dårligt selvværd og opvækst

Selvom det kan se ud som om, at særligt unges dårlige selvværd kan komme af deres brug af sociale medier, har det dårlige selvværd typisk dybere rødder. Selvværd hænger nemlig sammen med vores helt fundamentale oplevelse af at være i verden. Og denne kommer ikke fra sociale medier, men nærmere fra vores opvækstvilkår.

Selvværd er oplevelsen af at være noget værd bare i vores egen eksistens. Hvis du for eksempel mest har fået positiv opmærksomhed fra dine forældre, når du gjort noget for dem eller har fået positiv opmærksomhed ved at få noget af dem, så har de måske ikke styrket dit selvværd, men nærmere din selvtillid. Selvtillid får vi gennem præstationer og adgang til materielle goder såsom biler, håndtasker eller moderigtigt tøj. Det at føle sig noget værd igennem det at gøre eller have noget, kan blive en usund substitut for et manglende sundt selvværd.

Du kan måske allerede nu se, hvordan folk med i forvejen dårligt selvværd, kan blive endnu mere nedbrudt af sociale medier, hvis de forsøger at kompensere for netop det dårlige selvværd igennem jagten på mange likes.

Find en psykolog for at afhjælpe dårligt selvværd

Oplever du, at du døjer med lavt selvværd, kan det være, at du skal finde en professionel, som kan komme ned til roden af selvværdsproblemerne. Du kan fx finde en psykolog, som kan hjælpe dig med selvværdsproblematikker ved at klikke her.