Uanset om du tjener mange penge eller skal vende hver en femøre, så bør du tage ansvar for din egen privatøkonomi. Særligt hvis du har drømme, der skal realiseres eller bare gerne vil tages seriøs af banken. Læs med her.

Skab overblik over din økonomi

Folk der har rod i økonomien, har sikkert også rod i andre forhold. Den fordom hersker hos mange også hos pengeinstitutterne. At have styr på sin privatøkonomi handler ikke så meget om, hvor mange penge du tjener. Snarere om overblik. Mennesker, der altid har råd, har jo ikke nødvendigvis styr på økonomien. De mærker det bare ikke så hårdt, når de kommer til at betale for meget for noget eller glemmer at betale en regning til tiden. Mennesker med knapt så meget på bankkontoen føler det hårdere, når der for eksempel mangler 1000 kr. på madkontoen. Jo mere kompleks din økonomi er, jo sværere er det at skabe sig et overblik. 

Læg et budget

Første råd til dig der vil tage ansvar for din økonomi er, at du skal lægge et budget. Læg et budget for hele året, hvor alle dine udgifter og indtægter lægges ind. Kender du ikke dine eksakte udgifter på for eksempel mad, så sørg for at samle boner en månedstid. Så kan du danne dig et indtryk af, hvad du ca. bruger. Er du ikke en haj til regneark, så har de fleste banker en budgetskabelon, som du kan bruge. Et samlet overblik over ens forbrug kan ofte give lidt af en aha-oplevelse. Mange opdager på denne måde, hvor mange penge der glider dem af hænde, helt uden at de mærker det.

Saml dine forbrugslån ét sted

Har du optaget mange lån, for at få råd til det du lige mangler, så er det en god idé at få dem alle sammen samlet ét sted. Få et såkaldt samlelån. Det har flere fordele for dig og din privatøkonomi. Det er nemmere for dig at skabe overblik over, hvor meget du skylder væk i forbrugsgæld. Samtidig vil et samlelån alt andet lige kunne give dig luft i privatøkonomien, da alle de afdrag, som du hidtil har betalt, kan lægges sammen til ét enkelt afdrag hver måned. Er du lidt smart, får du lavet et samlelån, som dækker både forbrugslån og kreditkortgæld. Når du har styr på din økonomi, så har du også lettere ved at vurdere, hvor meget du kan lægge til side hver måned til opsparing eller investering. Et økonomisk overblik gør det også nemt at se, om du har råd til at låne penge. Lån penge hurtigt og nemt, hvis du ved præcis, hvor meget du har råd til at betale i afdrag hver måned.