I Danmark er vi så heldige at have meget politisk engagerede og bevidste forbrugere. Det har været med til at igangsætte en bølge, hvor upcycling er kommet meget mere i fokus – ja faktisk er blevet populært. I boligprogrammer som f.eks. Nybyggerne ser man ofte, hvordan deltagerne ønsker at finde deres egne materialer for, hvor upcycling er med til at begrænse forbruget af ressourcer på varefremstilling, hvilket er til glæde for miljøet, alt imens de enkelte fund også er med til at udtrykke, hvem der bor i huset. Dermed er det med til at give et personligt touch og gære hjemmet til et hjem.

Hvad kan man upcycle?

Man kan upcycle rigtig mange ting. Faktisk er der næsten ingen grænser – medmindre der f.eks. er tale om en ekstrem kompleks ting som en computer. Og alligevel ville der her være mulighed for at måske genbruge kabinet o.l.

Blandt danskernes favorit ting at upcycle finder man på en klar førsteplads møbler. Møbler findes i mange materialer og alverdens udtryk. I mange tilfælde er det relativt nemt at modernisere dem. Desuden kan man vælge at bruge dele fra møbler til at lave nye. F.eks. ved at tage håndtagene fra gamle kommoder og bruge dem på nye moderne design for at blande stilarter og personliggøre møblet.

Foruden møbler – og måske endda mere populært ved nærmere eftertanke – finder man tøj. Faktisk er der kommet et helt marked for genbrug, hvor der foruden de almindelige genbrugsbutikker også findes designer genbrug, hvor der hænger dyre mærker til billigere priser. Tøj er også tit værd at upcycle ved at så sammen eller lave gamle jeans om til shorts, sy kjoler om og meget mere.

Cykler og køretøjer er derudover også områder, hvor man ser flere og flere, der ønsker at fragte sig på et personliggjort middel.  Det kan kræve mere arbejde, da metallet nogle gange skal behandles med slibning, metallisering og lakering, for at fremstå nyt. Men nogle er også begyndt at sværge til patina som en del af udtrykket, hvor det naturligvis er på en kontrolleret måde, så metallet har udtrykket, men ikke er svækket.  

Ønsker du inspiration findes der mange gode forums, hvor du kan læse mere om upcycling, få idéer og finde hele guides til at gennemføre projektet.