Smartphones har efterhånden været allemandseje i mange år nu. Og med det følger uundgåeligt en cyklus med at man udskifter sin smartphone hvert andet eller tredje år, fordi skærmen er gået i stykker, eller fordi telefonen simpelthen er blevet for langsom, eller simpelthen bare er død. Men sådan behøver det ikke at være. Du kan nemlig købe iPhone reservedele og holde liv i den ved at reparere den selv (læs mere om hvordan længere nede). Det kan både bryde garantien at åbne sin iPhone, og forsøge at reparere den selv. Hvis garantien stadig gælder, anbefaler vi altid at få din iPhone repareret hos den forhandler du har købt den fra i sin tid.

Der kan være mange gode grunde til at holde liv i din gamle iPhone, fremfor at købe en ny. For det første sparer du en masse penge. For det andet kan en iPhone med et par år på bagen yde næsten lige så godt som en ny, hvis den bliver ordentlig vedligeholdt og restaureret efter behov. For det tredje, så er det ekstra godt for klimaet og miljøet. Den gængse brug-og-smid-væk-kultur resulterer i en kæmpe overproduktion af telefoner og anden forbrugerelektronik, noget der sætter et kæmpe aftryk på klimaet. Derudover forurener udvindingen af råstoffer til produktionen af smartphone også lokalmiljøet, hvilket både kan gå ud over vandkvalitet og biodiversitet. Ved at holde liv i din elektronik er du altså med til at gøre noget godt for klimaet, og for kloden.

Retten til at reparere

”Right to Repair”-bevægelsen har vundet frem de seneste par år. Den kæmper for forbrugeres rettigheder ift. reparation af produkter som de ejer og har betalt for, og der udøves aktivisme for at skabe love der sikrer disse rettigheder, såsom at pålægge virksomheder krav om at deres produkter skal kunne skilles ad og repareres med almindelig værktøjer, eller at de skal vedlægge manualer der beskriver hvordan et produkt repareres i tilfælde af fejl eller nedbrud.

Hvis du selv har mod på at reparere din iPhone, kan der findes masser af gør-det-selv manualer på nettet omkring hvor du skiller hver enkelt model af iPhone ad, og hvordan du udskifter gængse elementer som skærm, batteri, osv. Der er masser af online forhandlere der sælger disse reservedele, det er blot en Google-søgning væk.