I mange hjem er det tradition at have et Juletræ i stuen i december måned. Men hvorfor egentlig? Hvor stammer traditionen fra, og hvorfor er det så vigtigt for os at holde den i live?

 

Juletræet

Juletræet har en lang historie, og traditionen kan føres helt tilbage til oldtidens nordboere. De troede nemlig, at træerne var magiske, og at de kunne beskytte dem mod onde ånder. Derfor plantede de ofte store træer ved indgangene til deres huse, for at holde ondt ude.

 

I dag har vi stadig et tæt forhold til naturen, selvom vi ikke længere bor midt ude i skoven. Og netop derfor er det så vigtigt for os at have et Juletræ i stuen. For et Juletræ er med til at minde os om, hvor vi kommer fra, og hvilke rødder vi har. Det er en påmindelse om, at der bag al julestress og jag ligger en dyb menneskelig tradition – en tradition, der handler om familie, hygge og varme.

 

Det er altså ikke udelukkende praktiske årsager, der ligger til grund for vores Juletræstradition. Nej, det er faktisk meget mere end det. Traditionen handler om noget dybt menneskeligt – nemlig vores behov for samhørighed og tryghed. Og det er præcis derfor, vi har brug for Juletræet i vores hjem.

Det vil sige:

Traditionen med at have et Juletræ i stuen stammer helt tilbage fra oldtidens nordboere, der troede på, at træerne havde magiske kræfter. I dag har vi heldigvis ikke længere den samme tro på træernes magiske kræfter – men det betyder ikke, at vores forhold til dem er blevet mindre dybtfølt. Tværtimod!

 

For et Juletræ er med til at minde os om vores rødder og den dybe menneskelige tradition, der ligger bag julestress og jag. Det er med til at give os en følelse af samhørighed og tryghed – to elementer, som er særdeles vigtige for os som mennesker. Så nej, Juletræet er langtfra blot en praktisk anordning – det er meget mere end det!