Rekord mange danske atleter kommer i kamp, når vinter-OL i Beijing skydes i gang den 4. februar 2022. Danmark er repræsenteret i både ishockey, curling og speedskating, og der bliver derfor mange spændende kampe at følge med i hjemme fra sofaen. Hidtil har Danmark blot formået at vinde en enkelt medalje ved et vinter-OL, nemlig den sølvmedalje, som curlingkvinderne sikrede i 1998, hvor vinter-OL blev afholdt i japanske Nagano.

Bag om vinter-OL

Historien bag vinter-OL går tilbage til 1924, hvor de første konkurrencer blev afholdt i Chamonix, Frankrig. Det var dog ikke helt nyt at der skulle dystes i kunstskøjteløb og ishockey, eftersom begge disse discipliner tidligere havde været på programmet ved sommer-OL.

De olympiske lege i Beijing 2022 er nummer 24 i rækken af vinter-OL, og kigger man på medaljeoversigten så er det vores nordiske naboer fra Norge, der fører suverænt. Hele 368 norske medaljer er det blevet til gennem historien (inden OL i Beijing), hvoraf 132 er af guld. På de efterfølgende pladser følger USA, Tyskland og Sovjet Unionen. Vil du vide mere om vinter-OL? Klik her.

Curling

Til legene i kinesiske Beijing stiller Danmark både med et herre- og et damehold i curlingkonkurrencen, hvilket betyder at vi kan se frem til minimum 18 curlingkampe – og endnu flere hvis de danske hold klarer sig videre i turneringen.

På herresiden stiller Danmark med skipper Mikkel Krause samt Mads Nørgård, Henrik Holtermann og Kasper Wiksten samt Tobias Thune som reserve. På damesiden er det med Madeleine Dupont som skipper samt Mathilde Halse, Denise Dupont og My Larsen samt Jasmin Lander som reserve.

Ishockey

I ishockey er det ganske unikt, at Danmark både stiller med et herre- og et damehold. Begge hold klarede kvalifikationsturneringen i suveræn stil, og er nu klar til at spille mod verdens bedste hold, når den går løs i Beijing. Herrelandsholdet med bl.a. Nikolaj Ehlers (Winnipeg Jets) og Frans Nielsen (Detroit Red Wings) skal i gruppespillet op mod Rusland, Tjekkiet og Schweiz, hvor tjekkerne venter i den første kamp.

På damesiden er turneringen opdelt i to grupper – i den første gruppe med bl.a. USA, Canada og Finland er alle fem hold sikre på at gå videre til kvartfinalerne, mens holdene i gruppe to skal spille om at komme i top-3 og dermed kvalificere sig til kvartfinalerne. I gruppespillet møder Danmark Japan, Tjekkiet, Sverige og Kina.

Speedskating

Også i speedskatning er Danmark repræsenteret. Skøjteløberne Viktor Hald Thorup og Stefan Due Schmidt er begge kvalificeret i disciplinen ’Mass Start’.